Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így változik tápanyagszükségletünk a kor előrehaladtával
  2023-01-06 23:25:43, péntek
 
  Az öregedés nem csak bizonyos krónikus betegségek megnövekedett kockázatát idézheti elő, hanem egyes tápanyagok hiányát is. Ebben a bejegyzésben ezeket vesszük szemügyre.

Az kor előrehaladtával nem csak külsőnk változik...
Csökkent éhség- és szomjúságérzet

A csökkent éhség- és szomjúságérzet egy meglehetősen gyakori jelenség idősebb korban. Ez sajnos növelheti a rendellenes súlyvesztés és a kiszáradás kockázatát, melyeknek további súlyos, és egyes szélsőséges esetekben akár maradandó egészségügyi következményei is lehetnek. 

Csökkent kalóriaszükséglet
A kor előrehaladtával és a fizikai aktivitás csökkenésével jellemzően kevesebb kalóriára van szükségünk. Ez az esetleges felszívódási zavarok és a megnövekedett tápanyagszükséglet mellett tovább bonyolítja helyzetünket, hiszen idősebb korban gyakran többet kell bevinnünk bizonyos tápanyagokból, ám mindennapi táplálkozásunk során általában kisebb adagokat és kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint azelőtt. Sokan étrend-kiegészítők alkalmazásával igyekeznek orvosolni a problémát, ám mögöttes felszívódási zavarok esetén az azokban található tápanyagokat nem képes teljeskörűen hasznosítani szervezetünk. Panaszaink hosszantartó fennállása vagy súlyosbodása esetén ezért ajánlott szakemberhez fordulni.

Potenciális felszívódási zavarok
Az öregedés legjellemzőbb jelei közé tartoznak az emésztést érintő változások. Tudjuk, hogy emésztőrendszerünk és bélflóránk egészsége testünk egészére kihat, így kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk a szervezetünk igényeinek változásaira. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló emésztőrendszeri panaszok, mint például a gyomorsav csökkenése megnövelheti bizonyos hiánybetegségek kialakulásának kockázatát, hiszen ez hatással lehet egyes létfontosságú tápanyagok, mint például a B12-vitamin, a kalcium, a vas és a magnézium felszívódására és biológiai hasznosulására. Ezen felül sajnos egyes rendszeresen alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhatnak felszívódási zavarok, így fontos, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő megoldást az esetleges további panaszok megelőzésére és enyhítésére. Az alábbiakban néhány gyakori panaszt és potenciális megoldást veszünk szemügyre részletesebben.

Hogyan változik tápanyagszükségletünk a kor előrehaladtával?
Kevesebb kalória- és magasabb tápanyagszükséglet
Napi kalóriaszükségletünk több faktortól is függ, ide tartozik többek között például a testsúly, az izomtömeg, a magasság, a fizikai aktivitás szintje, az általános egészségi állapot, valamint az életkor is. Idősebb korban gyakran kevesebb kalóriára van szükségünk, hiszen kevesebbet mozgunk, és általános fizikai aktivitásunk is jellemzően lecsökken. Ha testünk megváltozott igényeit nem vesszük figyelembe, és továbbra is ugyanannyi kalóriát viszünk be, könnyedén felszaladhat néhány felesleges kiló, kifejezetten a has területén. Az állandó kalóriafelesleg következményeként az évek során akár kóros elhízás is kialakulhat, ami további egészségromboló hatásokat vonhat maga után. A súlygyarapodás sok esetben megfigyelhető posztmenopauzás nőknél, mivel az ösztrogén szintjének a változókor során bekövetkező természetes csökkenése jelentősen elősegítheti a hasi területen történő zsírraktározást. Azonban annak ellenére, hogy mint említettük, a kor előrehaladtával általában kevesebb kalóriára van szükségünk, bizonyos tápanyagokra ugyanolyan, vagy nagyobb igénye van szervezetünknek. Emiatt kulcsfontosságú a teljes értékű ételek fogyasztása és a tápanyagpótlásra fordított fokozott figyelem.

Több kalciumra és D-vitaminra van szükségünk
Klinikai vizsgálatok szerint a kalcium és a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, hiszen a kalcium segít az egészséges csontok felépítésében és fenntartásában, a D-vitamin pedig fokozza a kalcium felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Sajnos idősebb korban kevésbé tudjuk hasznosítani az étrendből bevitt kalciumot, melyhez a D-vitamin esetleges hiánya is hozzájárulhat. Mivel a kor előrehaladtával a szervezet kevésbé hatékony a D-vitamin előállításában, kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítmények mindennapi alkalmazására lehet szükség a fokozott csontvesztés és a csonttörések kockázatának csökkentéséhez. 

Megnövekedhet a B12-vitamin hiányának kockázata
A kobalaminként is ismert B12-vitamin elengedhetetlen többek között a vörösvértestek képződéséhez és az egészséges agyműködés fenntartásához. Klinikai tanulmányok beszámolói szerint az 50 év felettiek akár 10-30%-ánál csökkenhet a B12-vitamin étrendből való felszívódása, mely idővel a B12-vitamin kóros hiányához vezethet. Ez olyan súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után, mint például a hangulati rendellenességek, a kognitív zavarok, a vérszegénység, vagy a különböző fekélyek kialakulása, ezért a B12-vitamin megfelelő étrendi pótlása kiemelkedően fontos. Ennek az alapvető vitaminnak a bevitelét fokozhatjuk húsok, szervhúsok, valamint gombák és algák fogyasztásával, illetve a gyorsabb és koncentráltabb hatás elérése érdekében étrend-kiegészítőket is igénybe vehetünk.

Ajánlott több figyelmet fordítani a rostok bevitelére
A kor előrehaladtával gyakoribbá váló emésztőrendszeri panaszok közé tartozik a székrekedés is. Kialakulásának hátterében állhat például a mozgásszegény életmód, valamint olyan gyógyszerek alkalmazása, melyek mellékhatásaként székrekedés lephet fel. Az élelmi rostok rendszeres fogyasztása és a megfelelő hidratálás szerencsére segíthet a székrekedés megelőzésében valamint enyhítésében, hiszen hozzájárulnak a rendszeres bélmozgáshoz és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Vizsgálatok szerint a gurdélygyulladásként is ismert divertikulitisz különösen gyakori az idősek körében, és az 50 év felettiek közel felét érintheti. A gabonákban, zöld leveles zöldségekben és más élelmi rostokban gazdag étrend ezen felül hozzájárulhat a divertikulitisz, a vastagbél falán lévő tasakok, vagy gurdélyok gyulladásával járó, fájdalmas állapot megelőzéséhez egyaránt. 

Idősebb korban megnőhet szervezetünk fehérjeigénye
A évek múlása során sokan tapasztalják a szarkopénia, vagyis a test izomzatának és a fizikai erő elvesztésének jeleit. Vizsgálatok szerint 30 éves kor felett évtizedenként izomtömegünk akár közel 10%-át is elveszíthetjük. Ez a természetes, mindenkivel előforduló jelenség az időskorban egyre gyakoribbá váló csonttörések és legyengülés egyik oka, ám szerencsére rendszeres, akár könnyebb testmozgással, illetve a tápanyagokban, köztük fehérjékben gazdag étrenddel hozzájárulhatunk az izomzat fenntartásához, és megelőzhetjük a szarkopénia kialakulását is. Ezt támasztja alá az a több, mint 2000 idős felnőtt résztvevő bevonásával készült, három éven át tartó klinikai vizsgálat is, mely szerint azok, akiknek a napi fehérjebevitele magasabb volt, átlagosan 40%-kal kevesebb izomtömeget veszítettek, mint azok, akik kevesebb proteint vittek be az étrenden keresztül. Szerencsére a fehérjék beviteléről könnyedén gondoskodhatunk például húsok és hüvelyesek rendszeres fogyasztásával.

A megfelelő folyadékbevitel továbbra is kulcsfontosságú
Tudjuk, hogy a rendszeres folyadékbevitel és szervezetünk hidratálása létfontosságú, és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti. Mivel testünk közel kétharmadát víz alkotja, fontos, hogy életkortól függetlenül gondoskodjunk annak megfelelő mennyiségben való beviteléről. Testünk a verejtékezéssel és a vizeléssel folyamatosan vizet és elektrolitokat veszít, melyet a nap folyamán rendszeresen pótolnunk kell. A szervezet az agyban és az egész testben található receptorokon keresztül érzékeli a szomjúságot, ám kimutatták, hogy az életkor előrehaladtával ezek a receptorok kevésbé érzékenyek a hidratáltságában történő változásokra, így nehezebbé válik számukra a szomjúság észlelése. 

Ezen felül idősebb korban a vesék funkciója is csökkenhet, mely azonban kulcsfontosságú a vízháztartás megfelelő működéséhez. Ez tovább növeli a kiszáradás kockázatát, melynek további súlyos következményei lehetnek egészségünkre nézve. A hosszabban fennálló kiszáradás ugyanis csökkentheti a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, bizonyos gyógyszerek felszívódásának képességét, illetve a mentális és fizikai fáradtságot is fokozhatja. Ennek figyelembevételével ajánlott monitorozni a vizelet mennyiségét és színét, hiszen a ritkábban kibocsájtott, alkalmanként kevesebb mennyiségű, valamint sötétebb vizelet a dehidratáltság jele is lehet, és a folyadékbevitel növelését indokolja. 

Ügyeljünk a megelőzésre
Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek megelőzni a tápanyaghiányokat és az életkorral összefüggő más, egészségünk romlásával járó állapotokat. A fent is említett, tápanyagokban gazdag ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása, a megfelelő hidratálás, valamint a fizikai aktivitás segíthet hosszabb ideig megőrizni egészségünket az életkor előrehaladtával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: következményeket, rendellenességek, hidratáltságában, emésztőrendszeri, mellékhatásaként, tápanyagpótlásra, hozzájárulhatunk, fehérjebevitele, előrehaladtával, verejtékezéssel, folyadékbevitel, gondoskodhatunk, kulcsfontosságú, divertikulitisz, hiánybetegségek, felszívódásának, elengedhetetlen, szervezetünknek, egészségromboló, posztmenopauzás, zsírraktározást, kalóriafelesleg, előállításában, következményei, fenntartásában, súlygyarapodás, csökkentéséhez, vörösvértestek, koncentráltabb, fogyasztásával, kialakulásának, dehidratáltság, szomjúságérzet, alkalmazásával, táplálkozásunk, felszívódására, bejegyzésben ezeket, csökkent éhség-, meglehetősen gyakori, rendellenes súlyvesztés, kiszáradás kockázatát, fizikai aktivitás, esetleges felszívódási, azokban található, öregedés legjellemzőbb, emésztést érintő, szervezetünk igényeinek, gyomorsav csökkenése, magnézium felszívódására, számunkra leginkább, esetleges további, alábbiakban néhány,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Mai harmónia kártyám  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Idő  Nevem  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Sokan azt tartják  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png virág  Nem méltó hozzád  Png virág  Facebookon kaptam  Idő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem számIt  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Rátalálsz  Soha ne kedvezz...  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy lelki imádság  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alvó cicák  Png virág  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kövesd a cowboyt!  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  A Megváltó szolgálatában  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Alázat  Minden harmadik...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nevem  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
bejegyzésben ezeket, csökkent éhség-, meglehetősen gyakori, rendellenes súlyvesztés, kiszáradás kockázatát, fizikai aktivitás, esetleges felszívódási, azokban található, öregedés legjellemzőbb, emésztést érintő, szervezetünk igényeinek, gyomorsav csökkenése, magnézium felszívódására, számunkra leginkább, esetleges további, alábbiakban néhány, általános egészségi, állandó kalóriafelesleg, évek során, ösztrogén szintjének, változókor során, hasi területen, teljes értékű, tápanyagpótlásra fordított, csontok egészségének, kalcium segít, egészséges csontok, kalcium felszívódását, étrendből bevitt, szervezet kevésbé, fokozott csontvesztés, csonttörések kockázatának, vörösvértestek képződéséhez, egészséges agyműködés, hangulati rendellenességek, kognitív zavarok, különböző fekélyek, alapvető vitaminnak, bevitelét fokozhatjuk, rostok bevitelére, mozgásszegény életmód, élelmi rostok, megfelelő hidratálás, székrekedés megelőzésében, rendszeres bélmozgáshoz, bélflóra egyensúlyának, idősek körében, vastagbél falán, évek múlása, test izomzatának, időskorban egyre, izomzat fenntartásához, szarkopénia kialakulását, napi fehérjebevitele, étrenden keresztül, fehérjék beviteléről, megfelelő folyadékbevitel, rendszeres folyadékbevitel, vizeléssel folyamatosan, egész testben, életkor előrehaladtával, receptorok kevésbé, hidratáltságában történő, szomjúság észlelése, vesék funkciója, vízháztartás megfelelő, hosszabban fennálló, sejtekben lévő, vizelet mennyiségét, ritkábban kibocsájtott, dehidratáltság jele, folyadékbevitel növelését, életkorral összefüggő, következményeket, rendellenességek, hidratáltságában, emésztőrendszeri, mellékhatásaként, tápanyagpótlásra, hozzájárulhatunk, fehérjebevitele, előrehaladtával, verejtékezéssel, folyadékbevitel, gondoskodhatunk, kulcsfontosságú, divertikulitisz, hiánybetegségek, felszívódásának, elengedhetetlen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.