|
2023-01-06 23:25:43, péntek
|
|
|
Az öregedés nem csak bizonyos krónikus betegségek megnövekedett kockázatát idézheti elő, hanem egyes tápanyagok hiányát is. Ebben a bejegyzésben ezeket vesszük szemügyre.
Az kor előrehaladtával nem csak külsőnk változik...
Csökkent éhség- és szomjúságérzet
A csökkent éhség- és szomjúságérzet egy meglehetősen gyakori jelenség idősebb korban. Ez sajnos növelheti a rendellenes súlyvesztés és a kiszáradás kockázatát, melyeknek további súlyos, és egyes szélsőséges esetekben akár maradandó egészségügyi következményei is lehetnek.
Csökkent kalóriaszükséglet
A kor előrehaladtával és a fizikai aktivitás csökkenésével jellemzően kevesebb kalóriára van szükségünk. Ez az esetleges felszívódási zavarok és a megnövekedett tápanyagszükséglet mellett tovább bonyolítja helyzetünket, hiszen idősebb korban gyakran többet kell bevinnünk bizonyos tápanyagokból, ám mindennapi táplálkozásunk során általában kisebb adagokat és kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint azelőtt. Sokan étrend-kiegészítők alkalmazásával igyekeznek orvosolni a problémát, ám mögöttes felszívódási zavarok esetén az azokban található tápanyagokat nem képes teljeskörűen hasznosítani szervezetünk. Panaszaink hosszantartó fennállása vagy súlyosbodása esetén ezért ajánlott szakemberhez fordulni.
Potenciális felszívódási zavarok
Az öregedés legjellemzőbb jelei közé tartoznak az emésztést érintő változások. Tudjuk, hogy emésztőrendszerünk és bélflóránk egészsége testünk egészére kihat, így kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk a szervezetünk igényeinek változásaira. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló emésztőrendszeri panaszok, mint például a gyomorsav csökkenése megnövelheti bizonyos hiánybetegségek kialakulásának kockázatát, hiszen ez hatással lehet egyes létfontosságú tápanyagok, mint például a B12-vitamin, a kalcium, a vas és a magnézium felszívódására és biológiai hasznosulására. Ezen felül sajnos egyes rendszeresen alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhatnak felszívódási zavarok, így fontos, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő megoldást az esetleges további panaszok megelőzésére és enyhítésére. Az alábbiakban néhány gyakori panaszt és potenciális megoldást veszünk szemügyre részletesebben.
Hogyan változik tápanyagszükségletünk a kor előrehaladtával?
Kevesebb kalória- és magasabb tápanyagszükséglet
Napi kalóriaszükségletünk több faktortól is függ, ide tartozik többek között például a testsúly, az izomtömeg, a magasság, a fizikai aktivitás szintje, az általános egészségi állapot, valamint az életkor is. Idősebb korban gyakran kevesebb kalóriára van szükségünk, hiszen kevesebbet mozgunk, és általános fizikai aktivitásunk is jellemzően lecsökken. Ha testünk megváltozott igényeit nem vesszük figyelembe, és továbbra is ugyanannyi kalóriát viszünk be, könnyedén felszaladhat néhány felesleges kiló, kifejezetten a has területén. Az állandó kalóriafelesleg következményeként az évek során akár kóros elhízás is kialakulhat, ami további egészségromboló hatásokat vonhat maga után. A súlygyarapodás sok esetben megfigyelhető posztmenopauzás nőknél, mivel az ösztrogén szintjének a változókor során bekövetkező természetes csökkenése jelentősen elősegítheti a hasi területen történő zsírraktározást. Azonban annak ellenére, hogy mint említettük, a kor előrehaladtával általában kevesebb kalóriára van szükségünk, bizonyos tápanyagokra ugyanolyan, vagy nagyobb igénye van szervezetünknek. Emiatt kulcsfontosságú a teljes értékű ételek fogyasztása és a tápanyagpótlásra fordított fokozott figyelem.
Több kalciumra és D-vitaminra van szükségünk
Klinikai vizsgálatok szerint a kalcium és a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, hiszen a kalcium segít az egészséges csontok felépítésében és fenntartásában, a D-vitamin pedig fokozza a kalcium felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Sajnos idősebb korban kevésbé tudjuk hasznosítani az étrendből bevitt kalciumot, melyhez a D-vitamin esetleges hiánya is hozzájárulhat. Mivel a kor előrehaladtával a szervezet kevésbé hatékony a D-vitamin előállításában, kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítmények mindennapi alkalmazására lehet szükség a fokozott csontvesztés és a csonttörések kockázatának csökkentéséhez.
Megnövekedhet a B12-vitamin hiányának kockázata
A kobalaminként is ismert B12-vitamin elengedhetetlen többek között a vörösvértestek képződéséhez és az egészséges agyműködés fenntartásához. Klinikai tanulmányok beszámolói szerint az 50 év felettiek akár 10-30%-ánál csökkenhet a B12-vitamin étrendből való felszívódása, mely idővel a B12-vitamin kóros hiányához vezethet. Ez olyan súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után, mint például a hangulati rendellenességek, a kognitív zavarok, a vérszegénység, vagy a különböző fekélyek kialakulása, ezért a B12-vitamin megfelelő étrendi pótlása kiemelkedően fontos. Ennek az alapvető vitaminnak a bevitelét fokozhatjuk húsok, szervhúsok, valamint gombák és algák fogyasztásával, illetve a gyorsabb és koncentráltabb hatás elérése érdekében étrend-kiegészítőket is igénybe vehetünk.
Ajánlott több figyelmet fordítani a rostok bevitelére
A kor előrehaladtával gyakoribbá váló emésztőrendszeri panaszok közé tartozik a székrekedés is. Kialakulásának hátterében állhat például a mozgásszegény életmód, valamint olyan gyógyszerek alkalmazása, melyek mellékhatásaként székrekedés lephet fel. Az élelmi rostok rendszeres fogyasztása és a megfelelő hidratálás szerencsére segíthet a székrekedés megelőzésében valamint enyhítésében, hiszen hozzájárulnak a rendszeres bélmozgáshoz és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Vizsgálatok szerint a gurdélygyulladásként is ismert divertikulitisz különösen gyakori az idősek körében, és az 50 év felettiek közel felét érintheti. A gabonákban, zöld leveles zöldségekben és más élelmi rostokban gazdag étrend ezen felül hozzájárulhat a divertikulitisz, a vastagbél falán lévő tasakok, vagy gurdélyok gyulladásával járó, fájdalmas állapot megelőzéséhez egyaránt.
Idősebb korban megnőhet szervezetünk fehérjeigénye
A évek múlása során sokan tapasztalják a szarkopénia, vagyis a test izomzatának és a fizikai erő elvesztésének jeleit. Vizsgálatok szerint 30 éves kor felett évtizedenként izomtömegünk akár közel 10%-át is elveszíthetjük. Ez a természetes, mindenkivel előforduló jelenség az időskorban egyre gyakoribbá váló csonttörések és legyengülés egyik oka, ám szerencsére rendszeres, akár könnyebb testmozgással, illetve a tápanyagokban, köztük fehérjékben gazdag étrenddel hozzájárulhatunk az izomzat fenntartásához, és megelőzhetjük a szarkopénia kialakulását is. Ezt támasztja alá az a több, mint 2000 idős felnőtt résztvevő bevonásával készült, három éven át tartó klinikai vizsgálat is, mely szerint azok, akiknek a napi fehérjebevitele magasabb volt, átlagosan 40%-kal kevesebb izomtömeget veszítettek, mint azok, akik kevesebb proteint vittek be az étrenden keresztül. Szerencsére a fehérjék beviteléről könnyedén gondoskodhatunk például húsok és hüvelyesek rendszeres fogyasztásával.
A megfelelő folyadékbevitel továbbra is kulcsfontosságú
Tudjuk, hogy a rendszeres folyadékbevitel és szervezetünk hidratálása létfontosságú, és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti. Mivel testünk közel kétharmadát víz alkotja, fontos, hogy életkortól függetlenül gondoskodjunk annak megfelelő mennyiségben való beviteléről. Testünk a verejtékezéssel és a vizeléssel folyamatosan vizet és elektrolitokat veszít, melyet a nap folyamán rendszeresen pótolnunk kell. A szervezet az agyban és az egész testben található receptorokon keresztül érzékeli a szomjúságot, ám kimutatták, hogy az életkor előrehaladtával ezek a receptorok kevésbé érzékenyek a hidratáltságában történő változásokra, így nehezebbé válik számukra a szomjúság észlelése.
Ezen felül idősebb korban a vesék funkciója is csökkenhet, mely azonban kulcsfontosságú a vízháztartás megfelelő működéséhez. Ez tovább növeli a kiszáradás kockázatát, melynek további súlyos következményei lehetnek egészségünkre nézve. A hosszabban fennálló kiszáradás ugyanis csökkentheti a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, bizonyos gyógyszerek felszívódásának képességét, illetve a mentális és fizikai fáradtságot is fokozhatja. Ennek figyelembevételével ajánlott monitorozni a vizelet mennyiségét és színét, hiszen a ritkábban kibocsájtott, alkalmanként kevesebb mennyiségű, valamint sötétebb vizelet a dehidratáltság jele is lehet, és a folyadékbevitel növelését indokolja.
Ügyeljünk a megelőzésre
Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek megelőzni a tápanyaghiányokat és az életkorral összefüggő más, egészségünk romlásával járó állapotokat. A fent is említett, tápanyagokban gazdag ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása, a megfelelő hidratálás, valamint a fizikai aktivitás segíthet hosszabb ideig megőrizni egészségünket az életkor előrehaladtával.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: következményeket, rendellenességek, hidratáltságában, emésztőrendszeri, mellékhatásaként, tápanyagpótlásra, hozzájárulhatunk, fehérjebevitele, előrehaladtával, verejtékezéssel, folyadékbevitel, gondoskodhatunk, kulcsfontosságú, divertikulitisz, hiánybetegségek, felszívódásának, elengedhetetlen, szervezetünknek, egészségromboló, posztmenopauzás, zsírraktározást, kalóriafelesleg, előállításában, következményei, fenntartásában, súlygyarapodás, csökkentéséhez, vörösvértestek, koncentráltabb, fogyasztásával, kialakulásának, dehidratáltság, szomjúságérzet, alkalmazásával, táplálkozásunk, felszívódására, bejegyzésben ezeket, csökkent éhség-, meglehetősen gyakori, rendellenes súlyvesztés, kiszáradás kockázatát, fizikai aktivitás, esetleges felszívódási, azokban található, öregedés legjellemzőbb, emésztést érintő, szervezetünk igényeinek, gyomorsav csökkenése, magnézium felszívódására, számunkra leginkább, esetleges további, alábbiakban néhány,
|
|
|
|
bejegyzésben ezeket, csökkent éhség-, meglehetősen gyakori, rendellenes súlyvesztés, kiszáradás kockázatát, fizikai aktivitás, esetleges felszívódási, azokban található, öregedés legjellemzőbb, emésztést érintő, szervezetünk igényeinek, gyomorsav csökkenése, magnézium felszívódására, számunkra leginkább, esetleges további, alábbiakban néhány, általános egészségi, állandó kalóriafelesleg, évek során, ösztrogén szintjének, változókor során, hasi területen, teljes értékű, tápanyagpótlásra fordított, csontok egészségének, kalcium segít, egészséges csontok, kalcium felszívódását, étrendből bevitt, szervezet kevésbé, fokozott csontvesztés, csonttörések kockázatának, vörösvértestek képződéséhez, egészséges agyműködés, hangulati rendellenességek, kognitív zavarok, különböző fekélyek, alapvető vitaminnak, bevitelét fokozhatjuk, rostok bevitelére, mozgásszegény életmód, élelmi rostok, megfelelő hidratálás, székrekedés megelőzésében, rendszeres bélmozgáshoz, bélflóra egyensúlyának, idősek körében, vastagbél falán, évek múlása, test izomzatának, időskorban egyre, izomzat fenntartásához, szarkopénia kialakulását, napi fehérjebevitele, étrenden keresztül, fehérjék beviteléről, megfelelő folyadékbevitel, rendszeres folyadékbevitel, vizeléssel folyamatosan, egész testben, életkor előrehaladtával, receptorok kevésbé, hidratáltságában történő, szomjúság észlelése, vesék funkciója, vízháztartás megfelelő, hosszabban fennálló, sejtekben lévő, vizelet mennyiségét, ritkábban kibocsájtott, dehidratáltság jele, folyadékbevitel növelését, életkorral összefüggő, következményeket, rendellenességek, hidratáltságában, emésztőrendszeri, mellékhatásaként, tápanyagpótlásra, hozzájárulhatunk, fehérjebevitele, előrehaladtával, verejtékezéssel, folyadékbevitel, gondoskodhatunk, kulcsfontosságú, divertikulitisz, hiánybetegségek, felszívódásának, elengedhetetlen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|